Fonduri europene pentru tineri fermieri

Romanii cu varste de pana la 40 de ani care isi deschid o ferma vor putea obtine fonduri europene de 50.000 de euro, in anumite conditii, pentru dezvoltarea afacerii agricole, prin linia de finantare dedicata tinerilor fermieri care urmeaza sa se deschida si in anul 2020, conform unei propuneri de Ghid al solicitantului scoasa, miercuri, in consultare publica.

Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale a publicat versiunea consultativa a Ghidului solicitantului pentru submasura 6.1 „Sprijinpentru instalarea tanarului fermier” din cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020. 

Perioada de consultare publica este de 10 zile calendaristice de la data publicarii pe site, respectiv pana la 14 martie 2020. 

Toti cei interesati pot sa transmita propuneri sau observatii pe adresa de e-mail consultare@afir.info. 

Sprijinul public acordat prin intermediul submasurii (sM) 6.1 este 100% nerambursabil si este in valoare de maximum 50.000 de euro.

Banii europeni se acorda in baza unui plan de afaceri, sub forma de prima in doua transe, astfel: 75% din cuantumul sprijinului las emnarea Contractului de finantare si 25% din cuantumul sprijinului se va acorda in functie de implementarea corecta a Planului de afaceri, fara a depasi 3 ani sau 5 ani pentru exploatatiile pomicole. 

Solicitantii eligibili pentru sprijinul nerambursabil acordat prin aceasta linie de finantare sunt tinerii fermieri care se instaleazaca unici sefi al exploatatiei agricole si persoanele juridice cu mai multi actionari, unde un tanar fermier se instaleaza si exercita un control efectiv pe termen lung in ceea ce priveste deciziile referitoare la gestionare, la beneficii si la riscurile financiare legate de exploatatie.

Bugetul alocat pentru aceasta sesiune este de peste 42 demilioane de euro. 

Sesiunea de depunere a cererilor de finantare pentru Sumbasura 6.1 a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) -  Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieriar urma sa fie lansata in anul 2020 in luna aprilie, potrivit calendarului estimativ emis de Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale.

Sursa: www.startupcafe.ro